אחריות פרסום לשון הרע באינטרנט
להלן תמלול ערוך מהפינה השבועית, הזוית המשפטית ברדיו קול חי, אשר שודרה ביום 14.5.05 ואשר עסקה בנושא הטלת אחריות בגין פרסומים פוגעים על מנהךי אתרים/פורומים.
שאלת מאזין:
אני בעל עסק. לאחרונה גיליתי באתר אינטרנט מסוים כי מתנהל נגד העסק שלי מסע הכפשה במסגרת פורומים המתנהלים באותו האתר. איתרתי את מנהל הפורום והאתר. האם ניתן לתבוע אותו אישית כאחראי לפרסומים באתר?
תשובת עורך הדין מאיר ברטלר:
מדובר בסוגיה משפטית מעניינת ומורכבת. למעשה אין הרבה פסקי דין העוסקים בסוגיה הזאת והחקיקה עצמה עדיין לא עודכנה כך שתתאים לבעיות הרבות שצצו בעידן האינטרנט. נהפוך הוא, רק לאחרונה ביום 13.5.08 פורסם בחדשות כי הממשלה החליטה להקפיה את החקיקה בעניין זה עד לבחינה מעמיקה יותר של צוות מומחים.
לגופו של עניין, השאלה מתייחסת להטלת אחריות עקיפה על מי שהוא הבעלים של האתר בו התפרסמו הדברים ולא על מי שפרסם בעצמו את הדברים המשמיצים.
מהשאלה ניתן להבין שמדובר בפרסומים פוגעים המהווים לכאורה עוולה של לשון הרע.
מה זה לשון הרע?
חוק איסור לשון הרע קובע כי לשון הרע הוא דבר אשר בין היתר פרסומו עלול להשפיל אדם בעיניי אחרים או לעשותו מטרה לשנאה או לעג, לפגוע באדם במשרתו, בעסקו במשלח ידו או במקצועו. החוק חל גם על אדם פרטי וגם על חברה.
ישנה מחלוקת בפסיקה האם ניתן להחיל אחריות בגין לשון הרע על מי שלא פרסם את לשון הרע בעצמו אך היה אחראי לפרסום וזאת מאחר שהסעיף הרלוונטי שדן בכך בחוק איסור לשון הרע אינו כולל פרסום באתר אינטרנט.
ישנה הצעת חוק של ח"כ חסון לשינוי המצב כך שניתן יהיה לייחס גם לבעלים של האתר אחריות בלשון הרע בגין פרסומים שפורסמו באתרו.
אפשרות נוספת היא לתבוע את מנהל האתר/הפורום בעילה של עוולת הרשלנות.
במקרים אחדים הוחלט בפסיקה להטיל אחריות על מנהל הפורום מכח עוולת הרשלנות בכך שהמנהל לא פעל למנוע את הפרסומים או לא דאג להסירם כאשר נודע לו על קיומם.
במקרה זה, בית המשפט צריך לאזן בין זכותו של האדם הנפגע לשם טוב ובין הזכות לחופש הביטוי. בית המשפט יטיל אחריות בעוולת רשלנות על הבעלים של האתר רק אם יגיע למסקנה שהטלת אחריות על הבעלים של האתר לא תביא לפגיעה חמורה מידי בחופש הביטוי מול הנזק שנגרם לאותו אדם לגביו פורסמה הידיעה.
ניתן למצוא בפסיקה פסקי דין לפיהם הוטלה על מנהל פורום אחריות בעוולת הרשלנות שעה שידע על הפרסומים הפוגעים בפורום שניהל ועל אף שהיתה לו דרך קלה ואפשרית למוחקם לא מחק את הפרסומים המעוולים.
נכון להיום, משרד המשפטים פרסם תזכיר חוק מסחר אלקטרוני אשר מטיל אחריות על בעלים של אתר בנזיקין על פרסום שביצע צד שלישי במידה והבעלים לא הסיר את המידע ברגע שנודע לו על התוכן המעוול.
אולם המדובר רק בתזכיר חוק, טרם הושלמו הליכי החקיקה.
יש לציין כי בפני האדם הנפגע עומדת הזכות לנקוט הליכים ישירים כנגד המפרסם. המדובר בהליך ארוך יותר ולעיתים מדובר במספר הליכים נפרדים של איתור המפרסם והתביעה כנגדו אולם בהליך זה קיימת וודאות טובה יותר באשר לתוצאות.
אני מקווה שעניתי עקרונית לפונה ומבקש להבהיר כי אין בדברים האמורים לעיל משום ייעוץ כלשהו, וכל מקרה יש לבחון לגופו של עניין.
הכותב הינו עורך דין מאיר ברטלר, LLM שותף במשרד עורכי דין ברטלר העוסק בין היתר בתחום האזרחי מסחרי ובדיני אינטרנט.
החשמונאים 100 תל אביב, טל: 035619640 פקס: 03-5619639.